Chybí vám ve výbavě moka konvička? Je čas to změnit!

Moka konvička má své čestné místo snad v každé italské domácnosti. Vzhledem k tomu, že do Itálie jezdím už pěknou řádku let, trochu se stydím, že jsem si tuhle věcičku oblíbila až teprve nedávno. Asi to bude tím, že jsem vždy dávala přednost espressu a na moka kávovar koukala jen zdálky. Zajímalo by mě, jak to s moka konvičkou máte vy. Jestli jste ji pro sebe ještě neobjevili, možná je čas to změnit.

rozebraná moka konvička Bialetti

Moka konvička je ideální pro přípravu kávy s výraznou chutí, kterou si chcete vychutnat ve větším objemu. Ve srovnání s espressem nemá sice žádnou cremu, v chuti se mu ale blíží ze všech běžných domácích příprav kávy nejvíce. Na rozdíl od french pressu se mi zdá káva z moka konvice sametovější, čistší a intenzivnější.

Jakou kávu do moka konvičky?

Pro moka se dobře hodí klasické kávy na espresso, já mám ráda ty s příměsí robusty. Z našich espresso směsí je pro moka vymyšlená Italská klasika v poměru 70 % Arabika a 30 % Robusta. Je hodně čokoládová a zemitá.

Klasická moka konvička Bialetti

I když se říká, že z moka konvičky pijete espresso, pravda je, že To pravé espresso vám moka konvička nevyrobí. Káva se totiž protlačuje sítem pod tlakem zhruba 1,5 baru, přičemž na espresso je potřeba barů zhruba 9. I tak je chuť silná, plná a intenzivní. oproti jiným domácím způsobům přípravy se tak moka blíží k espreso kávě skutečně nejvíce.

moka konvička s namleotu kávou

Moka konvička – příprava kávy

Připravit si moka kávu vám zabere zhruba 5 až 10 minut. Záleží na velikosti moka konvičky a způsobu mletí.

Ačkoli si můžete koupit přímo mletou kávu do moka kávovaru, doporučuji vám zainvestovat a pořídit si mlýnek. Čerstvě namletá káva má výraznější chuť i aroma. Já osobně dávám přednost elektrickému mlýnku, protože máme moka kávovar pro 4 šálky a v ruce by mi umletí kávy trvalo věčnost. Doma používám kávomlýnek Catler, pro moka se mi osvědčilo nastavit ho zhruba doprostřed stupnice. Tedy jemněji než na french press, ale hrubší než na espresso. Kávu melu rovnou do sítka, takže nepadne ani zrnko na zmar.

Sítko s kávou pak nasadím do spodní části kávovaru, kterou jsem si předem naplnila vlažnou vodou až k spodnímu okraji ventilku. Kávu neupěchovávám. Následně už stačí jen vrchní část kávovaru našroubovat na tu spodní a dát moka konvičku na sporák.

Jakmile se blíží bod varu, ztlumím intenzitu ohřevu a počkám, až veškerá káva probublá do horní části moka konvičky. Trvá to jen chvilku. Hned poté je hotovo a může se servírovat.

moka konvička

Moka konvička Bialetti Venus

Proč byste si podle mě měli pořídit zrovna moka konvičku?

  • káva z moka konvičky je silná a má intenzivní chuť
  • její obsluha je velmi snadná, moka kávu prakticky nelze pokazit
  • je to prostě italská klasika už od roku 1933

Co by vás mohlo odradit?

  • moka konvička funguje pouze s externím zdrojem tepla, jen kafe a horká voda nestačí
  • s jednou velikostí moka konvičky připravíte naráz vždy stejné množství kávy, nelze ubrat ani přidat, takže zvažte jakou velikost moka konvičky si vyberete, vždy můžete připravit kávu nadvakrát, ubrat bohužel nejde
  • víc už mě nenapadá, vás jo?

Pokud už moka konvičku máte, zajímal by mě váš příběh, jak se dostala právě k vám a zda jste s ní spokojení. Pokud ne, můžete to změnit na našem e-shopu KAVA.CZ.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.