Nejlepší káva na jaro? Kolumbie Supremo osvěží i pohladí po duši

Kolumbie Supremo - Aeropress - příjemná jarní káva

Někdo hubne do plavek. Jiný leští okna. Další se rozchází s držkatou přítelkyní.

Jaro! Prostě čas na změnu.

I my v KAVA.CZ nesedíme, neleníme a kafujeme. S prvním závanem příjemných teplot jsme se rozhodli obléct i Kávu měsíce do nového kabátku. Přestože jsme si naše kávové sedánky v rámci testování Kávy měsíce vždycky užívali, zkusili jsme to tentokrát jinak.

Kamila, Katka a Nikola si odnesly kávu Kolumbie Supremo Rio Magdalena domů. Aby si ji připravily každá po svém. Ochutnaly po svém. Ohodnotily po svém.

A jak to dopadlo?

Kamila

Jako správná „paní ředitelová“ vyzkoušela kávu hned na vícero způsobů:

  1. V jejím oblíbeném aeropressu (obrácená metoda, 15 g, hrubé mletí, voda 90 °C, asi 1 minuta louhování), jako ristretto i cappuccino z automatického kávovaru
  2. Připravenou od baristy na páce jako espresso

A její postřehy?

„Kávu Kolumbie Supremo mám obecně zařazenou jako fajn kávu na ovocnější espresso. Velmi mile mě nicméně překvapila z aeropressu, kde mi vyšla hezky jemná s jen mírně ovocným nádechem, její chuť nikam netrčela – celkově mi přišla docela čokoládová. Hezky mě pohladila po duši. Jako espresso je lehká a osvěžující.  Skvěle se hodí k jarnímu období. Na rozdíl od kávy z aeropresu byla skutečně ovocná s příjemnou a dlouhou dochutí s tóny do mléčné čokolády, až lehce do mandlí.“

Katka

Připravila si Kolumbii Supremo jako espresso v automatickém kávovaru.

„Má jemně čokoládovou chuť a dlouhý a nasládlý aftertaste, kterému předchází příjemně ovocný nádech. Je to pro mě káva na denní popíjení.“

Nikola

Vyzkoušela Kolumbii Supremo ve frenchpressu, který využívaám doma nejčastěji, z džezvy a moka konvičky.

Od chvíle, kdy před čtyřmi lety nastoupila do týmu KAVA.CZ a poznala, že „rozpustný Nescafé není kafe“, nebylo pro ni cesty zpátky. Od té doby se doušek po doušku propíjí k tomu, aby se v kávě orientovala a naučila se ji kromě ochutnávání i ohodnotit. Posuďte sami:

„Pro nás doma to byla káva, která neurazí, ale ničím extrémně nevynikne. Trochu nás mrzelo, že nevoněla. Nedokážeme si vysvětlit proč, ale měli jsme zrovna v tu dobu doma několik káv a tahle voněla nejméně, a to jak v zrnkové podobě, pomletá, tak po zalití.

Je dobré upozornit, že je pražena na tmavší střed, takže žádnou velkou kyselinu nečekejte.

Pokud jste fanoušci italského způsobu přípravy, rozhodně bych Kolumbii Supremo doporučila do moka konvičky. Příprava je rychlá, jednoduchá a oproti ostatním vyzkoušeným způsobům přípravy je z ní nejsilnější chuť.“


Fúúú. Tři ženské, tři názory.

Shodly jsme se vůbec v něčem? Ale ano!

Kolumbie Supremo je skvělá právě pro svou univerzálnostS přehledem snese všechny možné způsoby přípravy a díky své lehkosti a decentní kyselosti se hodí na kteroukoli denní i roční dobu.

A pokud jste opravdoví fajnšmekři a dáváte přednost „tvrdým faktům“ od kávových odborníků, mrkněte na tohle video. Pro neangličtináře vybíráme z videa aspoň stručné shrnutí charakteristiky kávy Kolumbie Supremo Rio Magdalena:

  • region: Valle, Kolumbie
  • odrůdy: Caturra, Castillo, Colombian
  • nadmořská výška: 1450 až 2600 metrů nad mořem
  • sklizeň: duben až září
  • zpracování: promytá
  • pražení: tmavší střed
  • chuť: kandované ovoce, švestky, rozinky
  • kyselost: jemná
  • doporučená příprava: espresso, moka, aeropress