Kávové novinky z října 2018

KAVA.CZ novinky ze světa kávy, říjen 2018

Prague Coffee Festival 2018

Předposlední říjnový víkend se odehrál 7. ročník festivalu Kávy, který pořádá Coffee Embasy. Už 18.10. na oficiálním webu hlásili organizároři vyprodáno. Takový zájem o kávu u nás je! V šesti brew barech se mohli návštěvnící seznámit s filtrovanou kávou, pěti espresso barech s espressem a latté art. Celý víkend probíhaly cuppingy pražíren. Návštěvníci se mohli zůčastnit různých přednášek, napřiklad: o kávě od A do Z, fyzio pro baristy, kompostování, nebo udržitelné pěstování kávy. Probíhaly i workshopy, na které bylo potřeba se přihlásit dopředu. Mohli jste navštívit latté art workshop, nebo například dva workshopy domácí přípravy kávy. Jeden se věnoval aeropressu, dripu a chemexu, druhý džezvě, moka a frenchpressu.

>>Načerpejte atmosféru díky fotkám na oficiálním Facebookém profilu festivalu.

Indičtí pěstitelé kávy volají po založení zvláštního fondu

V jižní Indii dlouhé měsíce nepršelo. Když začalo v červenci pršet, farmáři se zaradovali. Jenže jak deště pokračovaly, stalo se z toho obrovské záplavové neštěstí. Monzumové deště byly letos o 40 % silnější než obvykle. Zemřelo skoro 400 lidí a škody se počítají na miliardy. Výnos kávy tak bude z této oblasti nejnižší za posledních 21 let. To může ovlivnit celosvětový vývoj ceny kávy, protože Indie exportuje 70 % své výroby. Pro místní farmáře to znamená nejistotu toho, co přijde. Jejich plantáže jsou zničené.

>> Ochutnejte indickou kávu AA Bababudan.

Angličtí vědci proměnili kávový odpad na elektřinu

Přo výrobě našeho oblíbeného nápoje se každoročně vyprodukuje přes 9,5 milionů tun tekutého odpadu. Dochází k tomu při proplachování kávových zrn a při produkci instatních káv. Teď ale tým vedený univerzitou v Surrey vyvinul palivovou buňku, která využívá mikrobů místo chemikálií. Podobně jako je palivová buňka v automobilu s vodíkem.

Doktor Claudio Avignone Rossa říká: „Nerozsvítíte tím Londýn, ale dostanete světlo na místa, kde nebylo. Farmáři se tak z odpadu, který by stejně vyhodil, dostane část energie zpět. Zlepší to finance farmy a pomůže to životnímu prostředí.“

>> 14 hodin fermentace a slunce ve výšce 3000 m.n.m., to je káva Cedro Panisillo.

Nové pojištění pro kolumbijské farmáře

Kávový gigant Nespresso a pojišťvonický startup Blue Marble Microinsurance spouští pilotní, inovativní pojišťovací program, který zahrne téměř 2 000 kolumbijských farmářů. Poslední roky jsou pěstitelé kávy ohroženi klimatickými změnami, jako jsou vytrvalé deště nebo dlouho trvající období sucha. Všechny tyto změny se přímo dotýkají doby zrání kávových třešní i období sklizně. Program spadá do kategorie WII. To znamená, že se výplata nepočítá na základě objemu výstupních nebo tržních cen, ale na základě meteorologických ukazatelů. Pokud ukazatele ukáží nadměrné sucho, farmáři tak automaticky dostanou výplatu z pojistného. Program zaujal  Colombian Coffee Grower’s Federation (FNC), je tak možné, že se rozšíří i na další farmáře.

>> Vyzkoušejte jak chutá káva z Kolumbie.

 

Nějaké novinky, které zaujaly vás?

 

Zdroje:

https://www.theguardian.com/business/2018/oct/14/uk-scientists-turn-coffee-waste-electricity-fuel-cell-colombia

https://www.informuji.cz/clanky/5519-fotoreport-prague-coffee-festival-nabidl-prezentace-a-degustace-desitky-praziren-a-kavaren/

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-10-29/rupee-worries-top-india-bond-underwriter-more-than-deficit-miss

Daily coffee news

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.