Aeropress: ideální společník na cesty

Aeropress je ideální kávovar na cesty, ale i doma si s ním vyhrajete. První Aeropress byl představen v Americe v roce 2005 panem Alanem Adlerem. V Česku této metodě přichází na chuť stále více příznivců. Podívejte se, proč si právě Aeropress oblíbila naše cestovatelka Nikola She Nekesa.

aeropress_obracena metoda_kava.cz

Miluju kafe a miluju cestování. Jak tyhle dvě záliby skloubit, abych na cestách nemusela spoléhat na místní, často příšerné, kavárny? Jedním z možných řešení je přibalit si s sebou Aeropress, ruční mlýnek a pytlík dobrých zrnek. Protože tak si můžu snadno udělat výbornou kávu třeba i v Pyrenejích nebo na chatě a překvapit tím ráno ostatní. 

Protože cestuju ráda nalehko, řeším hlavně dvě věci. Místo a váhu. Kdybych to řešila extrémně, zrnka, mlýnek ani kávovar bych si s sebou nebrala. Ale nedokážete si představit, jak takový šálek kávy dokáže zvednout náladu a morálku. Minimálně o 100 %.

aeropress set_kava.cz

Moje zkušenosti

Moje volba padla na Aeropress, mlýnek Rhinowares Mini a kovové sítko. Mlýnek se mi schová do Aeropressu a díky kovovému sítku nemusím s sebou nosit papírové filtry, a tím vytvářet odpad navíc. Aeropress používám už druhým rokem a až na trochu odrbaný nápis mu vůbec nic není. Gumičky těsní jak mají a nikde není prasklý.

Kdekoli Aeropress vytáhnu, vzbudím pozornost a každý si poprosí o hrníček kávy. Ještě se mi nestalo, že bych dostala zpět negativní reakci. Jako velké plus beru to, že ať si koupím téměř jakoukoli kávu, výsledek je minimálně dobrý.

Na Aeropressu je asi největším bonusem možnost experimentovat. Můžete zkusit různě dlouhou extrakci. Můžete zvolit různé hrubosti mletí. Můžete se rozhodnout pro papírový filtr, nebo kovový, nebo je kombinovat.

Tip: Pokud používáte papírové filtry, nezapomínejte je před použitím propláchnout vodou. Zbavíte se tak pachuti v kávě.

Osvědčilo se mi hned po použití Aeropress propláchnout vodou. Nezaschne, nesmrdí a vsadím se, že mu tak prodlužuji životnost. Taky když ho beru na cesty, stlačím ho na doraz tak, aby guma vyjela z válce na druhé straně.

aeropress_kava.cz

Kdybych měla Aeropress porovnat s jinými alternativami, bylo by to asi nějak takto:

  • Aeropress vs. Drip > u dripu je podle mě důležité zvolit dobrou kávu i vhodnou hrubost mletí zrn. Čím lepší káva, tím lepší nápoj. Ne že by to neplatilo i u Aeropressu, ale možnost si s kávou pohrát je značně větší.
  • Aeropress vs. Moka > z moka konvice dostanete jednu z nejsilnějších káv, kterou znám. Hodně lidem může chutnat kysele, nebo trochu připáleně. Káva z Aeropressu je daleko „lehčí“ a jemnější.
  • Aeorepss vs. French press > tady je srovnání velmi zajímavé a chuťově asi nejblíž. U Aeropressu je sítko jemnější a tak je větší variabilita u možného namletí a tím i různých extrakcí. Oproti French pressu se u Aeropressu protlačuje káva pod tlakem. A to také ovlivňuje chuť.

Pro mě je Aeropress tím nejoblíbenějším alternativním kávovarem.

Zajímavost: Do příručního zavazadla do letadla mi vzali jak Aeropress, tak mlýnek i pytlík zrnkové kávy.

Jak připravit kávu v Aeropressu?

Varianta 1: Sítkem rovnou na hrnek.

  • Původní americký návod doporučuje vsypat kávu do Aeropressu, který je připravený sítkem na hrnku. Potom zalijete vodou, zamícháte, nasadíte píst a stlačíte (tlačte 20-30 vteřin). U téhle metody je dobré počítat s tím, že káva protéká sítkem od té doby, kdy se zalije. Čím jemnější mletí, tím méně bude voda protékat.

Varianta 2: Obrácená metoda. 

  • Tuhle metodu používám nejčastěji. Nasadíte píst do Aeropressu tak, aby těsnil. Postavíte ho na stůl, vsypete dovnitř kávu a zalijete. Promícháte, nasadíte filtr, přiložíte hrnek a dohromady otočíte. Pak už jen stlačíte píst – opět raději pomaleji (tlačte 20-30 vteřin), ať vám káva teče do hrníčku a ne bokem.

aeropress stlaceni_kava.cz

Nezapomeňte: Káva se nezalévá vroucí vodou. Nechte proto vodu dvě, tři minuty po dovaření odstát.

Tip: Na Aeropress se používá 15 až 18 g mleté kávy. Jedna čajová lžička = zhruba 3 g mleté kávy. Takže potřebujete 5 až 6 čajových lžiček, pokud nemáte po ruce originální odměrku.

V bodech proč jsem si Aeropress zamilovala:

  • je skladný (více méně)
  • je přenosný
  • snadno se čistí
  • příprava je jednoduchá a rychlá
  • u přípravy se dá experimentovat
  • výsledek vždy stojí za to

Co dodat? Asi že nemáte váhat a vyzkoušet třeba cestovní trojkombinaci Aeropress, mlýnek a dobrou kávu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.